17. 2. 2010.

Strah od deaktivacije Facebook profila

Među mojim prijateljima na Facebook-u danima vlada strah od deaktivacije profila, i to ne onaj opravdani u smislu da ih je neko prijavio za zloupotrebu, već vešto izazvan raznim sadržajima počevši od poruka, do aplikacija.

U moj Inbox svakodnevno stiže ogroman broj poruka, između ostalog i zbog toga što sam član i ljubitelj velikog broja stanica. Nisam od onih ostrašćenih fanova -ja sam više „potrošačka šizofrenija“ koja hoda, i spadam verovatno u onih 5% koji odmah prihvataju novi proizvod ili uslugu. Volim promene, cenim poboljšanja i interesuje me veliki broj različitih stvari. Najčešći razlog zašto postajem član ili fan neke stranice je da bih ostala u toku sa informacijama, saznala i naučila nešto novo, i nemali broj puta se desilo da mi baš informacija sa fejsa da neku ideju ili impuls za akciju.

Bilo kako bilo, svatih da je vrag odneo šalu kad njih „300“ poče da šalje i odgovara na kružeću poruku sledeće sadržine:

Upozorenje svim korisnicima facebook-a. Facebook je u poslijedenje vrijeme postao prepopularan; mnogi korisnici se žale da je prespor. Istraživa su pokazala da su razlog tome mnogi ne-aktivni članovi i s druge strane previše novih. Slat ćemo ovu poruku da vidimo koji su korisnici aktivni a koji nisu. Ako si aktivan pošalji poruku prema 15 korisnika upotrebljavajući Copy Paste da pokažeš da si
aktivan. Oni koji ne pošalju poruku unutar 2 tjedna, korisnik će bit trajno izbrisan. Ako će facebook i dalje bit prepun tražit ćemo donacije, ali dotle šallji poruke prijateljima da pokažeš da si aktivan.


OMG, mogućnosti za propagandu, manipulaciju i širenje lažnih vesti na Fejsu su neograničene!

Ali, ispod svega pojavljuje se jedno drugo pitanje -Da li je strah da će nam obrisati profil, jači od zdravorazumske logike?

Pa ko bi poverovao da je to način da se proveri da je neko aktivan korisnik ili ne, šta bi sa dobrim starim statistikama poseta.

Taman ujuljkate inbox, uhvati vas na prepad- notifikacija:
„Attention, your Facebook account could be deactivated. Click here to save it."

Naravno, opet lažna uzbuna- Application Official Facebook Activation IS NOT DEVELOPED BY FACEBOOK. A lakoverni prijatelji pohitali da sačuvaju svoj profil, kao da je to jedino što imaju.



Ljudi šta se brinete, ako vam obrišu profil- otvorićete ga ponovo. Importujte sve svoje kontakte u hotmail adresar, sačuvajte ih u obliku CVS fajla- i u tom obliku možete da ih dalje importujete gde želite, recimo na novu e-mail adresu koju ćete otvoriti za novi račun, preko fried finder-a ponovo ćete pronaći sve svoje prijatelje na Facebook-u, samo treba ponovo da ih dodate. Svoje slike verovatno i onako već imate na hard disku, a ako baš toliko strahujete od brisanja i gubitka multimedije napravite jedan album gde ćete ubacivati slike/video na kojima ste tagovani.

Lepo se obezbedite, i ne nasedajte na ovakve trikove.

Нема коментара:

Постави коментар