5. 3. 2010.

Sprema se jedna lepa akcija...

...koju organizuju studenti za studente a ima za cilj pomoć u razvoju veština predstavljanja na tržištu rada. Naši akademci nesumnjivo poseduju široko obrazovanje ali često i pored dobrih rezultata na tom polju, izostaju rezulati kada se krene u potragu za poslom i konkurisanjem za isti.

Iz tog razloga neformalna studentska grupa „Centronauti“ čije članove povezuje zajedničko iskustvo rada i razvoja u Univerzitetskom centru za razvoj karijere organizuje dvodnevnu akciju fotografisanja za CV i ukazivanja na greške u donetim biografijama.

Konkurisanje za posao ne treba shvatiti olako, mora se raditi pre svega na sebi, a onda i na načinu predstavljanja poslodavcu. Činjenica je da je potraga za poslom postala, pisanje pre svega biografije, a potom i motivacionih, propratnih pisama, jedna savremena veština koju treba na vreme usvojiti.

Na adresu poslodavca, u zavisnosti od atraktivnosti oglašene pozicije, stiže na stotine prijava. Na neke je potrebno samo baciti pogled i odvojiti ih u stranu. Jer vreme je novac, i niko neće trošiti svoj „novac“ na čitanje nestruktuiranih, bez reda nabacanih ili opisnih informacija u biografiji. Prvo što zapadne za oko je struktura, a potom ako je ima i fotografija. Ali krenimo od ovog drugog.

Fotografija

Definicija sa Vukajlije u potpunosti opisuje fotografije koje se najčešće nađu u CV-ju :
Potpuno tačno,manje više svi biramo neke neadekvatne fotografije. Pitanje je zašto, kada nam načini i sredstva za pravljenje digitalnih fotografija nikada nisu bili dostupniji. Jedinstvena prilika da Vas fotografiše profesionalni fotogaf besplatno pruža se 19. i 20. marta od 11 do 17h u Studentskom gradu ukoliko se pridružite učesnicima akcije “CV unapredi, sliku o sebi sredi“.

Struktura

Iskusniji u prezenterskim veštinama su dobro upoznati sa pravilom da je važnije od toga šta ste rekli, kako ste to rekli. Istraživanja su pokazala da regruter u prvom krugu selekcije potroši 20 sekundi na pregled biografije. Zamislite sebe kako sedite pred gomilom od 1000 pristiglih biografija, šta ćete uraditi? Da li čete i Vi kao i regruter iz iz prvog slučaja, vizuelno skocakne i pregledne biografije odvajati na stranu „prošao“ a sve ostale na „nije prošo“ ili ćete besomučno čitati svaku ponaosob?

Forma, struktura i preglednost je za ovaj prvi kontakt biografije sa regruterom jako važna, čak važnija od sadržaja koji naravn o nije zanemarljiv.
Neverovatno je kako na tako malom prostoru, formatu od 1 do 2 strane ima prostora za tako veliki broj grešaka. I dok kreativna zanimanja ne iziskuju formalnu strukturu biografije, teško ćete dokazati svoju analitičnost, ako ne razlikujete bitne od nebitnih informacija koje stavljate u biografiju, ili svoju organizovanost ako informacije „nabacate“ bez reda i strukture.

Ono što možete dobiti na akciji u Studenjaku su takođe, besplatno savetovanje u vezi donete biografije i predlozi za njeno poboljšanje.

Нема коментара:

Постави коментар