12. 9. 2009.

Izveštaj svetske banke Doing business 2010

Pre par dana objavljen je izveštaj svetske banke Doing Business 2010 o uslovima poslovanja u 183 anketirane zemlje. Dorba vest je da se Srbija našla na 88 mestu, u odnosu na prošlogodišnje 90. Inače, u izveštaju je ocenjeno da procesi reformi u regionu Istočne Evrope nisu stali uprkos „svetskoj ekonomskoj krizi“ (dok meni postaje mrsko izgovanje i pisanje ove konstrukcije).


Osnivanje preduzeća


Ono što je uočljivo kada je Srbija u pitanju, jeste skraćenje procedure osnivanja preduzeća. Pa tako onaj ko reši da osnuje firmu mora da prođe kroz 7 procedura, bude strpljiv (baksuznih) 13 dana i na to potroši 7,05% GNI per capita, u prevodu oko 400 $. Kada je samo ovaj kriterijum u pitanju, Srbija se nalazi na 73 mestu, neverovatno, ali za skoro isto toliko mesta ispred Grčke.


Građevinske dozvole

Ako smo se i proslavili sa procedurom osnivanja preduzeća obrukali smo se sa građevinskim dozvolama, tu je srpski rang pri samom dnu liste, 174 i gori od onog u prethodnom izveštaju. Recimo za izgradnju skladišta u Srbiji potrebno je proći kroz 20 procedura, potrošiti 239 dana i oko 101,000.00$. Eh, a Grci su na 50 mestu.


Dobijanje kredita


Kada je u pitanju dobijanje kredita Srbija je zamalo u prvih tri, i nalazi se na počasnom četvrtom mestu. Interesantno, na prvom mestu se našla Malezija.


Tako da, kada se uzmu u obzir i oslali indikatori, zapošljvanje radnika, zaštita investirora, registrovanje svojine, i ostali, i kad se sve sabere i oduzme po metodologiji vešte Svetske banke, sve u svemu i nismo prošli loše, a kako to izgleda van izveštaja saznaće i iskusiti sami investitori kod dođu poslom u Srbiju.

Нема коментара:

Постави коментар