13. 9. 2009.

Homolje u Master planu

Ako je verovati master planu, ili pak ako je verovati da će do njegove implementacije doći, onda je ovaj kraj viđen kao poželjna turistička destinacija za svakog kome je planinski, banjski, konferencijski i „kulturni“ turizam po volji. Sve ono čega trenutno nema, a to je adekvatna infrastruktura, odgovarajući smeštajni kapaciteti i između ostalog skijalište, trebalo bi da u svom punom sjaju, prema ovom planu, bude gotovo do 2025. godine.

Izvor:Lična arhiva. Sva prava zadržana.


Kako su na izradi plana radili vrhunski stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i šire, u adekvatnost ovog plana ne sumnjam, ali pak sumnjam u njegovu implementaciju kada se ima u vidu sposobnost onih koji su zaduženi za njegovo sprovođenje. A ono na šta bi trebalo da se fokusiraju prema ovom planu je između ostalog: nedovoljno razvijena svest o potrebama i mogućnostima turističkog biznisa kod lokalnog stanovništva; i nedovoljna zaštita prirodnih i kulturnih atrakcija kako bi se izbegao stihijski- neplanski razvoj i devastaija, odnosno potreba usvajanja planova na nivou opština.

Izvor: Master plan "Stig-Kučajske planine-Beljanica"


Za razliku od loše infrastrukture i ekonomske nerazvijenosti, koji iziskuju velika sredstva, za edukacija stanovništva je potrebno daleko manje novca, ali daleko više volje, entuzijazma i zalaganja. Možda čak i duže vreme, jer se navike u ponašanju i razmišljanju ne menjaju preko noći. Ne znam kako će se u suprotnom privesti nameni seoska domaćinstva i urediti okolni prostior.

Kada se za nešto kaže da je plan, onda to, po mom shvatanju, podrazumeva sistematski rad na ostvarenju ciljeva tog plana, a po tom istom planu za samo 3 godine, koliko je preostalo, cilj je povećanje udela ruralnog turizma u ukupnom broju noćenja (sa 0 koliko je iznosio 2006) na 12% koliko je predviđeno za 2012. godinu.

Izvor: Master plan "Stig-Kučajske planine-Beljanica"


Na teritoriji opštine Žagubica za razvoj ruralnog turizma predviđeni su Suvi Do, Milanovac odnosno etno kompleks „Krupajsko vrelo“ i etno selo Ribare. Krepoljinu je zapao „Speleološki centar“, šta god to značilo, a u blizi je i vizitor centar Gornjak, kome takođe pripada značajna uloga u obnavljanju i izgradnji kapaciteta. U okolini termalnog izvora Ždrelo se već uveliko gradi, što kompleksa oko samog izvora, što kućica u etno stilu za smeštaj turista. Takođe, izgrađeno je i prvo etno selo na teritoriji opštine Žagubica. I to je zaista lepo videti, da kada vam dođu gosti imate šta da pokažete i ponudite. I što ih bude više, to bolje. Jer će konkurencija neminovno podići kvalitet usluga.


Izvor: Master plan "Stig-Kučajske planine-Beljanica"


Na neki način turizam je jedino što ovom kraju preostaje, sa izuzetkom plodnog Stiga i Požarevca, koji imaju i druge mogućnosti. Ali mnogi uslovi nisu za to ispunjeni, naselja nisu čista, trotoari su neuređeni, reke su zatrpane otpadom, nema staza za šetanje, vožnju bicikla ili trčanje. Nema entuzijazma i vere kod stanovništva da se mnogo toga može promeniti, nema odgovarajuće podrške, ni inicijative od strane lokalne Turističke Organizacije.

O komunikaciji, informisanju i propagandnim aktivnostima i da ne govorimo, kada se ima u vidu da sajt te iste TO nije ažuriran već godinama, i da se relevantne informacije o Homolju mogu naći na polufunkcionalnom sajtu opštine neartikulisanog dizajna, koji je silom prilika doveden u red neposredno pre održavanja manifestacije „Vrela Homolja“.

Ali, ostanimo optimisti pa se nadajmo da će se i to promeniti ako se uzme u obzir, da je jedan od ključnih elemenata marketing plana u okviru pomenutog master plana upravo Internet. Ostanimo optimisti i verujmo Master planu. A ljudima, svako po svom nahođenju.

update: 20.septembar 2009.godine

U međuvremenu, linkovani neažuriani sajt TO je ukinut,i pojavila se nova zvanična prezentacija TO u izradi na ovoj adresi: http://www.tozagubica.rs/index.htm

Нема коментара:

Постави коментар