9. 9. 2009.

Facebook Fan Check- VIRUS ILI NE????

Svi smo bili svedoci neobičnih dešavanja na Facebooku proteklih dana vezano za aplikacije FanCheck i All my Friend koje su proglašene za virus, kao i vremenske dislokacije statusa i kompletnog Home page-a.


Šta se dešavalo

Najpre su se aplikacije Fan Check i All my friends lančanom reakcijom proširile po Facebooku, što je počelo da se manifestuje kao spam zbog silnih tag-ova, ali je to sve bilo podnošljivo. Onda je HOME page počeo čudno da se ponaša, izbacujući „zastarele“ statuse, i prestajući da izbacuje trenutne. A kao vrhunac svega se pronela vest da su aplikacije u stvari virus, koji inficira račune svih tagovanih prijatelja.
I dok smo se pitali šta se dešava, odgovora nije bilo, samo škrtog upozorenja na stranici Facebook Security. I ko bi drugi znao odgovor na to pitanje nego „sveznajući“ Google? A u tome je bila caka!

A u pozadini...

Svako ko je zabrinut za svoju sigurnost ili iz želje da sazna o čemu se radi, u Google ili neki drugi pretraživač ukucao „Facebook Fan Check Virus“ kao rezultate je dobio sajtove napravljene od strane hakera, koji kada na sajt uđete od vas traži da hitno download-ujete Personal Antivirus koji je ustvari -virus. Evo, kako je to izgledalo, a detaljnije je opisano na ovom blogu.





Nekoliko vodećih blogova je prenelo ovu vest kao i savet o tome da je za sada bolje kloniti se pretraživanja na pomenuti upit međutim, nije dokazano da je sama aplikacija virus. Ipak, nešto se čudno dešava a dok se ne odgonetne šta je u pitanju nemojte koristiti sumnjive aplikacije, naročito ne one koje tvrde da ćete pomoću njih moći da vidite ko vam posećuje profil.

Izvori:
Mashale
Yahoo answers
Graham Cluley’s blog

Нема коментара:

Постави коментар