29. 9. 2009.

„Abbiamo tutto, attenzione... motore... azione!“

... odjekivalo je Beogradom ovih dana na različitim lokacijama na kojima je boravila ekipa fima „Paura di amare“. A ja čudnim sticajima okolnosti otišla da pravim društvo drugarima i statiram u filmu.

I tako smo 16.-og septembra snimili par scena na Pravnom fakultetu u Beogradu. Pun amfiteatar statista u ulozi studenata. Mnogima je teško palo celodnevno sedenje na fakultu, pa smo se šalili kako toliko vremena nismo proveli ni na sopstvenim predavanjima.

Mlada Italijaska glumica Erika, u filmu studentkinja medicine koja stalno upada u nevolje, zaspi na času, kasni,... I strogi profesor koga glumi Desimir Desko Stanojević, strah i trepet za studente, na kraju joj daje neuobičajeno visoku ocenu, već zbog neke začkoljice koja je rezulat zapleta u fimu.

Prošlu noć proveli smo na aerodromu „Nikola Tesla“ sa koferima u rukama, simulirajući gužvu kroz koju se glavna glumica probija ne bi li u poslednjem trenutku zaustavila svoju majku. Dramatična scena njihovog zagrljaja, oproštaj. Meni je došlo da zaplačem a mogu da zamislim kako će izgledati kada se montira.

Kako je film italijanske produkcije, profesionalna oprema za potrebe snimanja filma je uvezena, a ako niste znali šta je ATA karnet pravo je vreme da saznate, jer je ovo odličan primer.
Filmska oprema i rekviziti na teritoriju zemlje uvoze se privremeno i posle određenog perioda se vraćaju preko granice. Sve ovo bi moglo biti sprovedeno i u režimu privremenog uvoza, ali zbog pojednostavljenja postupka i carinskih procedura, praktikuje se ATA karnet.

ATA karnet je carinski dokument priznat u 60ak zemalja sveta. Izdaje se u privrednoj komori zemlje izvoza, važi godinu dana i za to vreme moguće je (teorijski) neograničeno prelaziti granicu sa opremom . Dakle nema obračuna carine pri ulazu u zemlju i povraćaja carine po izlasku, dovoljno je pokazati ATA karnet koji se poklapa sa vrednošću opreme. Izdavanje karneta se plaća i zavisi od vrednosti opreme za koju se izdaje. Ata karnet koriste i novinari, snimatelji, pozorišta i muzičari na gostovanjima, odnosno svi koji sa sobom nose profesionalnu opremu. Na ovaj način se izvozi i roba koja se izlaže na sajmovima, prezentacijama, međunarodnim izložbama.

I tako. Svaki dan donosi nešto novo.

Нема коментара:

Постави коментар