12. 7. 2009.

Zavera bogatih- čemu nas ne uče?

Ovih dana izgleda radim sve drugo, osim onog što bi trebalo, a to je da učim za ovih par ispita što mi je ostalo. Međutim, upravo čitam i jednu interesantnu knjigu, Conspiracy of the Rich, koja je interaktivna i dostupna online za čitanje i komentarisanje. Moram priznati sjajna ideja Roberta Kyosakija, inače autora bestselera "Rich Dad, Poor Dad" da uporedo poglavlja objavljuje i istovremeno komentariše sa svojim čitaocima. Lepa promotivna kamapanja koja se zavšava 14-og jula te stoga i žurim da je pročitam celu.

Kao ljubitelja teorija zavera raznih vrsta, knjiga me je privukla iako je više koncentrisana na američki finansijski sistem, što bi neki rekli, poznato je gde je izvor zla ovog sveta. U mnogome osvrće se na ono što je javna tajna našeg svetskog poretka, baziranog na informatičkom društvu i znanju. Novac je znanje. Ali kakvo? Ne akademsko, ne profesionallno već finansijsko koje nije zastupljeno u obrazovnom sistemu. Ilustracije radi, Siromašni otac će reći: Kuća spada u imovinu (assets), dok će Bogati otac na tu istu kuću gledati kao na obavezu (liabilities), njegovo objašnjenje je jednostavno, assets je sve ono što donosi novac bez da te primorava na rad. Liabilities izbijaju iz tvog džepa novac, čak i kada ništa ne radiš.

U čemu se sastoji zavera bogatih? U mnogo čemu, počevši od obrazovanja, preko kreiranja finansijskih instrumenata koji pljačkaju običan svet. Zavera bogatih nije nešto se desilo preko noći, već ima dugu tradiciju u razvoju svetskog finansijskog sistema, počevši od stvaranja FED-a, osnivanja MMFa, raspada Brentonvudskog sistema, izazivanja kriza. Mali broj bogatih, držeći monopol na finansijsko znanje, ne dozvoljava ostalima da se bogate. Većina ljudi trenirana je da bude dobar zaposleni ili dobar vlasnik malog biznisa, ali ne i dobar investitor i vlasnik velike kompanije. Za ove druge dve kategorije potrebno je izaći iz uobičajenih šablona, a sve se svodi na finansijski inteligenciju.

Evo linkova:
TIME Interview Video
Conspiracy of the rich on line book

3 коментара:

  1. Siromašnih je mnogo više od bogatih...kada bi bili pametni i organizovani da i oni naprave svoju zaveru-zaveru siromašnih, onda bi siromašni postali bogati, a bogati siromašni. Što znači da bi bilo mnogo više bogatih nego siromašnih. Eto ideje za svetlu budućnost čovečanstva!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман13. јул 2009. 13:27

    da, kada bi bili pametni... međutim, bogati znaju kako da postanu još bogatiji, a kada bi siromašni postali bogati, ostali bi vrlo brzo bez tog bogatstva,jer ne bi znali kako da upravljaju njime. Sve je znanje. Postoji razlog zašto su bogati -bogati a siromašni siromašni.

    ОдговориИзбриши
  3. Knjiga koji bi trebalo pročitati, ako se bavite nekim vidom poslovanja, pogotovo ako vodite sopstveni posao je "Finansijska inteligencija" autora Karen Berman i Džo Najta, izdao Adižes. Vrlo je razumljiva i praktična, a na finasiranje poslovanja posle ove knjige verovatno nećete gledati isto.

    ОдговориИзбриши