26. 6. 2009.

Guarana vs Ultra Energy

Tržište energetskih pića u Srbiji i regionu je nesaturisano, u poslednjih nekoliko godina raslo je brzo, a rast se očekuje i narednih godina. Da nije tako, verovatno gigant i poznavalac prilika na tržištu bezakloholnih pića, Coca-Cola Hellenic, ne bi rešila da u svoj portfolio uvrsti i energetska pića, i krene u osvajanje i ovog segmenta. CocaCola Hellenic želi deo kolača tržišta energetskih pića, gde najveći tržišni udeo trenutno ima Knjaz Miloš sa Guaranom.

Kada je lansirala Burn, Coca Cola nija direktno napala Guaranu, jer je Burn pozicioniran tako da predstavlja, energiju za noć, fancy piće, koje se konzumira po popularnim lokalima i splavovima, cenovno i koncepcijski definisano da predstavlja prestiž, i urbani život u trendu. Koncept je u tom smislu podržan i adekvatnim kanalima marketinga, okrenut je noćnim kanalima distribucije, vodilo se računa o dostupnosti u noćnim časovima i sl. U tom smislu, pre bi konkurenti mogli biti, Fly by Night Guarana ili Red Bull. Ali opet ne u potpunosti, jer oni nose drugačiju vrstu priče. U tome je i suština marketinga, zar ne?

Međutim, posle energije za noć, lansirana je i energija za dan- Ultra Energy. Koji cenovno i koncepcijski targetira Guaranine kupce. Ostavićemo po strani za sada ostale brendove energetskih pića jer je njihov tržišni udeo manji i pronašli su svoje ciljne grupe čije potrebe uspešno zadovoljavaju. Ono što Coca Cola dobro zna i dobro radi, datira još iz vremena kada se sa svojim osnovnom brendom borila za tržišno učešće sa Pepsijem. Tadašnji predsednik Coca Cole stavio je akcenat na Kanale marketinga: „ Ja želim vaše kupce. Ja želim vaš prostor na policama. Ja želim prostor u stomacima vaših kupaca. Ja želim svaki pojedinačni deo rasta potencijala pića koji postoji napolju.“ I CocaCola je tada bila dostupna, na svakom mogućem i „nemogućem“ mestu gde ste poželeli ili mogli poželeti da se osvežite. Kao rezultat toga njeno tržišno učešće je poraslo. Daleko od toga da se borba sa Pepsijem po svom intenzitetu može porediti sa ovom između Guarane i Ultra Energy, ali iskustvo nije za potcenjivanje.

Danas je, ta mudrost usavršena do tančina. To su sve one specijalne police brendova po maloprodajama, naknade za mesto pored kase (slotting fee) i ostale sitnice koje se tiču položaja na policama. Poostoji osoba zadužena za to da li će recimo žvake da stoje, centimetar ispod ili iznad prosečne visine potrošačevog pogleda, sa jedne ili sa druge strane. I to joj je posao, da obilazi radnje i brine se o tome.

I tako sedeći u čitaonici, počela sam da se pitam, da li se taj Ultra Energy stavarno toliko ljudima sviđa, kad umesto do sada, Guarane, na svakom trećem stolu stoji Utra Energy. Verujem da nije stvar u ukusu, već u mestu prodaje (point of sale), u lokalnoj maloprodaji koja vrlo uspešno prati trendove u Menchandising-u i Trade Marketingu, a da toga verovatno nije ni svesna, jer će biti da je pre stvar u naknadama. Ultra Energy je dobio svoje "zasluženo" mesto, na dohvat ruke, odmah pored kase i u prvom planu kada se uđe na vrata. To je inače oubičajeno kada se uvodi novi proizvod, u zavisnosti od strategije, i naglašavanja elemenata marketing miksa, proizvođač u početku gubi, trgovci su na dobitku. Kasnije se situacija menja, već u zavisnosti od prihvatatanja proizvoda i njegovog uspeha na tržištu.

Upravo videh i reklamni spot, nema sumnje ciljna grupa su mladi i cenovno osetljivi, studenti-pogotovo kada se zna koliko je energije potrebno za spremanje ispita, u ovo doba godine, a da se pritom ostane cool. Jedva čekam da vidim kakve će rezulati doneti ova ofanziva. Kao po nekom aksiomu, sve što Coca Cola radi ulazi u istoriju, a da li će Guarana uspeti da se izbori sa ovim napadom kao sa SEK-om videćemo.

3 коментара:

  1. Zaista, i nije stvar u ukusu, već u "Point of sale", kako se kaže u tekstu. Ali vlasnici maloprodajnih objekata slabo prate "trendove u Trade Marketingu", a više potpisuju ugovore sa proizvođačima i primaju novac za to da u njihovom objektu neki proizvod dobije istaknuto mesto. Kod nekih proizvođača se čak i vrsta ugovora razlikuje po tome na kojem će mestu u radnji, i u kakvoj će radnji, proizvod stajati (jedna čuvena kompanija razlikuje bronze, silver i gold ugovore-gde gold ugovor donosi i najbolje mesto izlaganja, uglavnom pored kase, ili izlaganje proizvoda na vidnom mestu u uspešnom maloprodajnom objektu lociranom na popularnom mestu, u centru grada itd.). To funkcioniše tako što "representatives" kompanija, ili tkz. "repovi" svojim, često obeleženim službenim automobilima (to su oni automobili sa nalepljenim markama (ne)čuvenih proizvoda koji se često vide po gradu) obilaze teren (svaki rep ima svoj deo grada koji obilazi)i radnje za koje je zadužen. U tim radnjama repovi sklapaju pomenute ugovore. Rep je uspešniji ako uspe da sklopi što više ugovora i da se sa konkurencijom izbori da njegov proizvod stoji na boljem mestu u radnji (time što će ponuditi bolje uslove ugovora od konkurencije, ili, prosto, biti simpatičniji vlasniku/ci radnje od repa konkurencije :)). Ovde se zadatak repa ne završava. Osim što svakog dana obilazi radnje radi trebovanja proizvoda, rep se stara da vlasnici radnji poštuju ugovor, i da njegovi prouzvodi stoje uredno, složeno i reprezentativno. Jednom prilikom sam imala prilike da vidim kako u radnju ulazi rep jednog čuvenog proizvođača piva i preraspoređuje pivo u frižideru tako da njegova marka stoji napred. 15 min nakon što je ovaj rep izašao iz radnje, u radnju ulazi rep konkurentskog proizvođača piva, i preraspoređuje ono što je prethodni rep rasporedio, tako što svoju marku piva stavlja napred na policu! Vlasnik radnje sve to mirno posmatra jer ima ugovor sa obe kompanije. Isto tako sam posmatrala i repove koji su preraspoređivali paklice cigareta na policama, kačili i postavljali police (kao što je ova za Ultra Energy na fotografiji u tekstu). Sve je to posao repova kompanija koji su primarni u ovoj borbi za što bolji "Point of sale". Na vlasnicima je samo da odaberu od koje kompanije će uzeti novac za reklamu u vidu police sa oznakama brenda postavljene pored kase...

    ОдговориИзбриши
  2. stvar JESTE u ulkusu, Guarana je kisela mnogo. Uvek sam ranije cepao Guaranu sa pivom al sam preso na Ultra Energy jer em ima bolji ukus em je jeftiniji. Od toga sto je nesto domace nije obavezno ramo uz rame a kamoli bolje on neceg stranog. Fakat je, Ultra Energi shije Guaranu na pola puta.

    ОдговориИзбриши
  3. AdminKa jako lepo si analizirala situaciju na trzistu, Dragana sa druge strane nema ukus cim nije primetila razliku izmedju guarane i UE, sto joj je MilionMax dobro objasnio. A sto se ulkusa tice... jasno je da ni jedno energetsko pice nije zdravo, mada bih tu vise poverenja imao u guaranu.
    Ono sto bih dodao je da je poltika CC sledeca: spusti cenu maximalno(30 dinara je na akciji) umesto ulaganja novca u reklame i ambalazu. Mada je limenka krajne neupadljiva i jako lose odradjena. A ni ime nije bas kreativno. Neko nije zasluzio svoje radno mesto :)
    A mnogo ljudi i ne zna da coca-cola stoji iza svega, sto me i ne cudi jer pica nema na zvanicnom svetskom coca-cola sajtu.
    Zakljucak je da je pice jos uvek u probnoj fazi.

    ОдговориИзбриши