21. 6. 2009.

Zašto je opšta kultura važna?

Pored toga što širi vidike, i razvija smisao za vrednosti, neophodna je bar iz još jednog razloga a to je nalaženje posla. Ako želite da radite u velikom preduzeću, testovi opšte kuture su neminovni u procesu selekcije.

Vreme za rad je ograničeno i dok ponuđeni odgovori jedan na drugi liče, na testu se može naći bukvalno bilo šta, recimo:
Književna dela:
-Ko je podstakao Magbeta na ubistvo kralja?
-Šta je dokaz prevare u Otelu?
Muzika:
-Ko je komponovao Žar pticu?
-Čije je delo balet Uspavana lepotica?
Pojmovi
-Šta je blastfemija?
-Kad neko jede oblaporno na šta se misli?
-Šta je efufemizam?
-Šta je kormoran?
Istorija:
-Ko je bio glavni komandat Nato-a prilikom bombardovanja 1999.?
-Između koga se vodila bitka kod Trafalgara?
-Šta su dobijali vojnici Trećeg rajha kao najviše odlikovanje?

Šta se zapravo meri tim testom? S obzirom da se na prethodnom testu inteligencije meri inteligencija zasnovana na matematičko logičkim pravilnostima. Na testu opšte kulture meri se tzv. kristalizovana inteligencija, koja zavisi od učenja i akulturacije.

Test opšte kuture treba da sa ostalim testovima pruži uvid poslodavcu u jake i slabe strane kandidata. Počevši od testa inteligencije, preko testa ličnosti, test opšte kulture zaokružuje sliku o određenoj osobi. Vrlo je verovatno da će osoba koja je načitana, koja puno toga zna, biti spremnija da se uklopi u vrednnosti kompanije i širi nove ideje jer ima širi pogled na svet i dešavanja u njemu. Nauka o ljudskim resursima se u međuvremenu toliko razvila, da je traženje posla postalo umetnost i znanje za sebe, za koje je definitivno potrebno pripremati se na vreme.

1 коментар:

  1. Mišljenje iz obrnute dimenzije

    Postoji razlika između testa opšte kulture i testa koji meri slabosti kandidata. Ovaj drugi sadrži pitanja koja je autorka pomenula u tekstu, a pored ovih pitanja, isti test, na primer, može da sadrži i sledeća pitanja: zašto se roman "tri musketara" zove tako, kada ih ima četiri? ili koliki je koren iz 2345434364535?
    Prvi test ima za srhu da selektuje obrazovanije ljude u moru kandidata, a drugi test ima za cilj da eliminiše sve kandidate. Ovo drugo se, na primer, dešava u situacijama kada kompanija organizuje testiranje, ali rezultatima testa želi da se uveri da nijedan kandidat neće biti pametniji i obrazovaniji od generalnog menadžera. I zato je traženje posla postalo umetnost...:D
    Lep, koristan i vrlo istinit tekst autorke.

    ОдговориИзбриши