14. 6. 2010.

DO NOT Take Personally

Koliko puta vam se dogodilo da u različitim situacijama razmišljate o tome šta ste pogrešno uradili? Od emotivnih, preko poslovnih. Odgovor će najčešće biti NIŠTA, baš ništa. Jednostavno nije došlo do poklapanja interesa Vaše i druge strane, i ma kakav pristup primenili stvari i dalje ne bi zavisile od Vašeg ponašanja.



Recimo da odlazite na razgovor za posao, nadajući se da će konačno i Vas „sunce ogrejati“, a pri tom ne znate da u toj kompaniji uopšte ne postoji upražnjeno mesto, već se još uvek ne zna da li će kolega otići ili ne. Rezultat neće zavisiti od vas i kako ste se poneli na razgovoru, već od toga da li će to mesto biti upražnjeno ili ne. Naravno, ako ostavite dobar utisak možda Vas se sete za mesec ili dva, ali za to treba imati strpljenja.

Kada sam bila mlađa i manje otporna na uticaje okoline ovakve stvari su me pogađale. Danas jednostavno znam da se svakom uz osmeh zahvalim na saradnji i izrazim želju za nekim budućim poduhvatima/projektima. Ako ćete verovati mom iskustvu, evo nekoliko malih pravila:

Ništa lično- interesi pokreću ovaj svet, ne emocije. Ponekad se emocije poklapaju sa interesima ali češće to nije slučaj, iako su emocije jako važne u životima svih nas, odluke najčešće donosimo zdravorazumski, u suprotnom ćemo biti okarakterisani kao nezreli ili neprilagođeni, a to nije dobro za posao. Dakle, ništa lično, idemo dalje.

Take it easy- odoleti reakciji koja će umešati emocije za stvari do kojih nam je jako stalo, je veoma teško. S obzirom da nismo svi isti svako će pronaći svoj način da to ispolji. Pronaženje načina da se na frustracije adekvatno odgovori je jedno od ključnih pitanja u svetu u kome je nailaženje na prepreke neminovno.



Lepota je u oku posmatrača- niko u svom okruženju ne želi namćore, depresivce, večite kritičare, šizofrenične i druge tipove „teških“ ljudi. Svi izbegavaju tzv. „energetske vampire“ koji svojim problemima opterećuju okolinu. Svet postaje lepše mesto kada ga gledamo „lepšim“ očima. Zato, uvek sijaj!

Please, Behave- Lepo ponašanje uvek ostavlja dobar utisak i osećaj prijatnosti. Ako je poznato da ljudi najduže pamte kako su se osećali kada su pričali sa nekim, a ne šta su čuli, onda poštovanje i uvažavanje druge strane neizostavno dovodi do pozitivne asocijacije na pominjanje Vašeg imena.

Vreme radi za Vas- ako čovek išta treba da nauči u životu, to je da sve dođe na svoje mesto pre ili kasnije. Jednostavno u našim životima mora postojati neki prirodan sled događaja. Krug se uvek mora za zatvoriti, pre ili kasnije. Ukoliko je to kasnije, mora postojati dobar razlog zašto se to dešava.

Niste sami- šta god radili, gde god bili nismo sami, uvek ima neko ko može da nam pomogne samo treba pitati. Traži i biće ti dato, pitaj i problem može biti rešen.

Jeste da su neke greške jednostavno predobre da ih ne bismo napravili dvaput, za većinu grešaka to ne važi. Poenta je da se svakoga dana trudimo da budemo bolji, da više energije trošimo na pozitivne stvari i unapređenje odnosa sa ljudima, a manje na konfliktne situacije.

Svakako, ima nešto i u horoskopu. :)

Нема коментара:

Постави коментар