30. 8. 2009.

Obračun carine i PDV-a kod uvoza polovnih automobila

Smislio je jedan moj drug kako da za manje para dobije dobar automobil uvozom iz inostranstva. Naime, na licitacijama koje po razvijenim zemljama EU organizuju razne lizing kuće i velike kompanije zarad otpisa sredstava mogu se po niskoj ceni naći automobili do 3 godine starosti u odličnom stanju, sa podrazumevanim EURO3 standardom. I recimo da svako od nas ima nekog prijatelja ili rođaka koji može malo da se potrudi i pomogne u ovoj stvari.

Prvo što treba uraditi jeste dati punomoćje tom licu da u vaše ime zaključi ugovor o kupoprodaji u inostranstvu. Jer sva dokumentacija mora da glasi na ime kupca.
Druga stvar je angažovanje špeditera, jer popunjavanje carinskih obrazaca i podnošenje potrebne dokumentacije može da vrši samo špediter koji ima status ovlašćenog carinskog agenta. Naravno, to će uraditi za odgovarajuću proviziju, a kako će se stvar završiti zavisi u velikoj meri i od njega, pa pri izboru špeditera ne treba štedeti.

Ono što je svima poznato, na uvoz se plaća carina, ali zabuna nastaje kod izračunavanja osnovice na koju će se primeniti carinska stopa i obračun PDV-a. Fakturu i/ili ugovor o kupoprodaji, predaćete sa ostalom dokumentacijom ali će oni poslužiti samo kao dokaz da je auto plaćen, i da je kupoprodajna transakcija izvršena. Vrednost koja je u njemu iskazana neće mnogo zanimati carinu, osim ako je u granicama tolerancije, odnosno približna vrednosti koja se određuje po određenim formulama. Naime, postoji pravilnik o određivanju carinske osnovice, po kataloškoj vrednosti automobila, korigovanom za broj pređenih kilometara i slične stavke. Tako izračunata vrednost je po pravilu veća od one iskazane u fakturi, na šta će biti dodati transporni troškovi do granice i primeniće se carinska stopa od 10%.
fotografija:m.joedicke

Ali tu nije kraj, jer pored carine plaćate i PDV i to na osnovicu koja uključuje i plaćenu carinu. Eto, tako dolazimo do ukupnog iznosa dugovanja prema državi.

Koliko se to isplati ili ne isplati, videćete kada uporedite cene u salonima polovnih automobila, i na ovaj način obračunate cene uvezenog automobila u sopstvenoj režiji.

1 коментар:

  1. molim vas recite mi po kojoj stopi se obracunava PDV, meni je auto procenjen na neke 4.500 Eura, carina je bila 33.369.46dinara, a spediter mi obracunao Pdv na 86.543.20dinara., dali to moze biti tako ili misli da sam ovca za sisanje. Pozdrav

    ОдговориИзбриши